25/08/2020

The new Flinders Railway Station is one step closer to being ready to accommodate commuters, following the installation of the station canopy as part of the $141 million Flinders Link Project.

The Flinders Link Project, which is jointly funded by the Morrison and Marshall Governments, will see the existing Tonsley railway line extended by 650 metres improving connectivity to the health, innovation and education precincts.

Works are now complete on the installation of the canopy which is around 150 metres long at the Flinders Railway Station, the termination point of the railway line extension located alongside Flinders Medical Centre.

Minister for Infrastructure and Transport Corey Wingard said the canopy will provide shelter from the elements for students, health professionals and other local rail users.

“The installation of the canopy is another exciting milestone in this project that is not only boosting transport options for people in the southern suburbs but also supporting our local economy,” Minister Wingard said.

“This project is creating 55 jobs per year which is so valuable especially during these tough economic times.”

Member for Boothby Nicolle Flint said each day locals are getting closer to realising the benefits of this new transport option that will increase accessibility to Flinders Medical Centre and Flinders University.

“The extended train line will help local residents get to and from the city, and also help people get to Flinders Medical Centre and Flinders University safely and easily without the pressure of finding a car park,” Ms Flint said.

“The Flinders Link Rail line will also help the University unlock investment for their $1.5 billion Flinders Village redevelopment, as well as linking their main campus at Bedford Park to the new Tonsley Innovation Precinct.”

Flinders University Vice-Chancellor Professor Colin Stirling said the University had contributed to the Flinders Station project to enhance amenity for users ahead of the construction of their Flinders Village project.

“We’ve also commenced work on a pop-up plaza, to connect with the station. This will be a safe and active space for passengers moving between the station and various Flinders locations, with food trucks, shade plantings and seating for students, staff and community to relax and enjoy throughout the day,” Professor Stirling said.

The canopy is made of clear, white semi-transparent polycarbonate sheeting supported by steel framework, and has a modern, sleek appearance that complements the rest of the station and the elevated single track.

Passenger services and the new stations are expected to be online by the end of the year.

Originally published on the Premier of South Australia’s website: Flinders Station takes shape with canopy installation complete